Ekerkalkylator

Att välja lämpliga ekrar har en stor betydelse för säkerhet, körkomfort och prestanda. Det är även felfrihet vid körning som beror på rätt längd på ekrar så vi har förberett en kalkylator som kommer att hjälpa dig att räkna ut rätt ekerlängd för dina hjul.

Rim holes offsetmm Swap
spokes
Swap
spokes
Swap
spokes
Left spokes length: mm Right spokes length: mm
Advanced calculator is available from screen resolution 630px
Spokes
Crosses
 
Rim diameter mm
Rim wall mm
Rim holes offset mm
 
Hub diameter mm
Paired holes mm
Axle length mm
Left offset mm
Right offset mm
 
Left spokes length: 323 mm
Right spokes length: 323 mm

Rim diameter

Rim wall

Spokes

The total number of the spokes in the wheel. Hubs typically encountered in the wheel support 36 spokes, but there are also those supporting 32 spokes and others.

Crosses

Hub diameter

Paired hub holes

Different hub flanges

Rim holes offset

Left Offset

Right Offset

Axle length

 

Vad beror ekerlängd på och vad är risk om den väljs fel?

 

Ekerns viktigaste parameter är dess längd som berör främst på hjulstorlek. Det är också: typ av fälg och nav samt ekringsmönster (t.ex. korsekring eller radialekring utan korsningar) som kan påverka dess val.

 

Om du väljer för korta ekrar och längre nipplar kan det leda till att nipplarna redan spricker efter korta körsträckor. Om du i sin tur använder för långa ekrar påverkar det ekerspänning negativt. Om ekerlängd har valts fel måste hjulet ekras av och om igen med nya ekrar med rätt längd. Misstag händer men sådana verktyg som vår kalkylator, som ekerlängd kan beräknas med, hjälper att undvika dem.

 

Vad är skillnaden mellan vår kalkylator och de andra?

 

Det finns många kalkylatorer tillgängliga på nätet som, på ett enklare eller mer komplicerat sätt, räknar ut den ekerlängd som kommer att passa till en fälgdiameter, navfläns och, förstås, antal hål i fälgen.

 

Det som skiljer ut vår kalkylator är att den inte bara ska räkna ut ekerlängd. När längd på ekrarna har beräknats visas den hur det färdiga hjulet kommer att se ut. Dessutom är kalkylatorn tydlig och intuitiv, vilket gör att även amatörer kan använda den. Vårt verktyg är integrerat med en bildbas som visar hur att mäta olika parametrar av navet och fälgen steg för steg. Det räcker att klicka på en vald parameter för att se ett fönster med tips.

 

Hur beräknar man den optimala ekerlängden och hur fungerar vår ekerkalkylator?

 

När antal ekrar har bestämts och genom att använda sådana parametrar som fälgdiameter, diameter på navfläns och avstånd mellan fälgens centrumlinje och navets fläns kan kalkylatorn beräkna rätt exakt ekerlängd för ett visst hjul. När vi skapade den försökte vi ta hänsyn till olika faktorer som inte fanns i andra ekerkalkylatorer på nätet och egna erfarenheter som vi samlade vid uträkning av ekerlängd och hjulekring.

 

Använd gärna vårt eget verktyg och skicka kommentarer om dess funktion till oss!